فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 57 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اصغر حاتم نیا*، ربیع شریفی صفحات 1-9

    این تحقیق با هدف بررسی و مقایسه  میزان ترکیبات آنتی اکسیدانتی و فعالیت آنتی اکسیدانتی سه ژنوتیپ بادام زاگرسی در رویشگاه های طبیعی استان ایلام انجام گرفت. محتوی فنل کل با استفاده از روش فولین- سیکالتیو و فعالیت آنتی اکسیدانتی با استفاده از دو سنجش ظرفیت جمع آوری رادیکال DPPH و ظرفیت جمع آوری رادیکال نیتریت ارزیابی شد. جهت تعیین کمی ترکیبات فنلی از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا استفاده گردید. نتایج نشان داد که فعالیت پاداکسایشی عصاره برگ ژنوتیپ H3 به طور معنی داری بیشتر از ژنوتیپ های H1 و H2 بوده که این فعالیت بالا را می توان به میزان بالای محتوی فنلی و فلاوونوییدی نسبت داد، به طوری که همبستگی بالایی بین محتوی فنل کل با ظرفیت جمع آوری رادیکال DPPH (0/902 =R) و ظرفیت جمع آوری رادیکال نیتریت (0/806 =R) مشاهده شد. آنالیز ترکیبات فنلی توسط HPLC وجود ترکیبات کاتچین، سیناپیک اسید، کویرستین و آپیژنین در ژنوتیپ H3 را تایید نمود. همچنین ترکیب آپژنین در هر سه ژنوتیپ مورد مطالعه مشاهده شد. به طور کلی نتایج پیشنهاد می دهند که عصاره برگ ژنوتیپ H3 با محتوی بالایی از ترکیبات فنلی و فلاوونوییدی و فعالیت پاداکسایشی بالا می تواند به عنوان منبعی از ترکیبات پاداکسایشی در صنعت داروسازی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ترکیبات فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانتی، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، بادام زاگرسی، برگ
  • رضا شریفی اصل*، مهناز جاسمی منش، محمد میرزایی حیدری صفحات 10-22
    تنش شوری یکی از مهم ترین تنش های محیطی است که سبب کاهش رشد و عملکرد گیاهان در سراسر دنیا می شود. در این آزمایش اثر اسید هیومیک بر رشد و برخی پاسخ های فیزیولوژیکی گیاه گندم تحت تنش شوری در یک آزمایش گلدانی مورد ارزیابی قرارگرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سطوح شوری و اسید هیومیک به عنوان فاکتورهای اصلی در سال 1395-1396 در دانشگاه ایلام انجام گرفت. تیمارها شامل چهار سطح تنش شوری شامل بدون تنش شوری (آبیاری با آب مقطر) و 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر NaCl و چهار غلظت اسید هیومیک شامل صفر (به عنوان شاهد)، 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر بودند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اسید هیومیک تاثیر معنی داری بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گندم تحت تنش شوری داشت. تنش شوری تاثیر منفی بر رشد و عملکرد گیاه گذاشت. در شرایط تنش شوری، پارامترهای رشد و اجزای عملکرد، محتوای کلروفیل و رطوبت نسبی کاهش ولی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز، پر اکسیداز و همچنین نشت یونی افزایش یافت. کاربرد اسید هیومیک سبب افزایش معنی دار پارامترهای رشد، عملکرد،  کلروفیل، فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و کاهش معنی دار نشت یونی شد. با افزایش غلظت اسید هیومیک، اثربخشی آن افزایش یافت به طوری که بالاترین تاثیر در غلظت 150 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. به طور کلی نتایج نشان داد که کاربرد هیومیک اسید با تاثیر بر فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاه تا حدی می تواند آثار شوری بر گندم را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، فولیک اسید، کاتالاز، کلروفیل، کلرید سدیم
  • محبوبه زراوشان، احمد عبدل زاده*، حمیدرضا صادقی پور، پویان مهربان جوبنی صفحات 23-38
    تنش شوری یکی از عواملی است که رشد و عملکرد ذرت را تهدید می کند. اثرات کاربرد سیلیکون معدنی و یا نانوسیلیکون در تخفیف شوری در برخی گیاهان گزارش شده است. به این منظور اثرات تغذیه برگی سیلیکون معدنی و نانو در تخفیف اثرات تنش شوری در رشد و برخی عوامل بیوشیمایی و فتوسنتزی در گیاه ذرت مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی و در قالب فاکتوریل به صورت کشت گلدانی انجام شد. فاکتور اول شوری در دو سطح 0 و 100 میلی مولار کلریدسدیم و سیلیکون در سطوح شاهد (بدون سیلیکون)، 2 میلی مولار سیلیکات پتاسیم و 2 میلی مولار نانوسیلیکون SiO2 بود. تحت تنش شوری، میزان وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه، میزان کلروفیل ها و کاروتنوییدها و میزان پروتئین های محلول نسبت به شاهد به صورت معنی داری کاهش و در مقابل میزان پراکسیدهیدروژن و مالون دی آلدهید این گیاهان افزایش یافت. همچنین، تنش شوری میزان فتوسنتز و کارآیی مصرف آب گیاهان را کاهش داد. کاربرد سیلیکون و نانوسیلیکون رشد گیاهان تحت شوری را بهبود بخشید و موجب افزایش شدت فتوسنتز و میزان رنگدانه های فتوسنتزی در آنها شد. به علاوه، کاهش شدید تعرق با کاربرد سیلیکون نسبت به نانوسیلیکون سبب افزایش بیشتر راندمان مصرف آب در این تیمار شد. همچنین کاربرد سیلیکون فعالیت آنزیم پراکسیداز محلول را در گیاهان تحت شوری افزایش داد که با کاربرد نانوسیلیکون مشاهده نشد. این امر کاهش بیشتر پراکسیدهیدروژن و پراکسیداسیون لیپید گیاهان تحت شوری با تیمار سیلیکون نسبت به نانوسیلیکون را به دنبال داشت که کاهش بیشتر تنش اکسیدایتو در این تیمار را به نمایش گذاشت این نتایج نشان داد که تخفیف تنش و افزایش رشد گیاهان تحت شوری با کاربرد سیلیکون نسبت به نانوسیلیکون بیشتر بود که احتمالا به کاهش بیشتر تنش اکسیداتیو در این تیمار مربوط است.
    کلیدواژگان: تنش کلرید سدیم، سیلیکون، فتوسنتز، تنش اکسیداتیو
  • محمدحسین امینی فرد*، حمیرا قادری زه، حسن بیات، علیرضا صمدزاده صفحات 39-52

    به منظور ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و خصوصیات بیوشیمیایی شنبلیله در واکنش به سولفات آهن و بیوپتاس تحت شرایط تنش خشکی، آزمایشی، به صورت صورت کرت های خرد شده در قالب فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی انجام شد. تیمارها شامل: تنش خشکی (شامل آبیاری نرمال به عنوان عدم تنش و قطع آبیاری در اوایل گلدهی و میوه دهی به مدت 14 روز به عنوان تنش خشکی) به عنوان عامل اصلی و تیمار های کودی بیوپتاس (0 و 5 کیلوگرم در هکتار) و سولفات آهن (0 و 1/5 در هزار) به عنوان عوامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی، بیوپتاس و سولفات آهن و برهمکنش آنها بر میزان صفات آنتوسیانین، ترکیبات فنولی و فلاونوییدی معنی دار گردید، بطوریکه بالاترین میزان آنتوسیانین شنبلیله از تیمار های 5 کیلوگرم بیوپتاس و 1/5 در هزار سولفات آهن در شرایط تنش خشکی و کمترین میزان آنها در شاهد و تحت شرایط تنش بدست آمد. همچنین در شرایط تنش خشکی، ترکیبات فنولی و فلاونوییدی شنبلیله افزایش یافت، بطوری که بیشترین میزان ترکیبات فلاونوییدی شنبلیله در شرایط تنش خشکی و از تیمار های 5 کیلوگرم بیوپتاس و 1/5 در هزار سولفات آهن حاصل گردید. اثر متقابل تنش خشکی و سولفات آهن هم بر فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه معنی دار شد، بطوری که بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی با میزان 62/8درصد در شرایط تنش خشکی و تیمار سولفات آهن 1/5درهزار مشاهده گردید. همچنین بیشترین مقدار قندهای محلول شنبلیله در تنش خشکی و در تیمار 5 کیلوگرم بیوپتاس و کمترین مقدار این صفت در شرایط عدم تنش بدست آمد. نتایج نیز نشان داد که بیشترین میزان کلروفیل کل شنبلیله در شرایط عدم تنش خشکی و درتیمارهای کودی 5 کیلوگرم بیوپتاس و سولفات آهن 1/5 درهزار بدست آمد. بر اساس نتایج این آزمایش، استفاده از تنش خشکی، نقش موثری در افزایش محتوی فنلی، فلاونییدها، آنتوسیانین و قند های محلول شنبلیله داشت و همچنین کاربرد کود زیستی بیوپتاس و سولفات آهن، صفات بیوشیمیایی شنبلیله را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: متابولیت های ثانویه، کربوهیدرات، شنبلیله، شاخص های بیوشیمایی
  • ریحانه عارف نیا*، عبدالله حاتم زاده، محمود قاسم نژاد صفحات 53-64
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی قبل از برداشت بنزیل آدنین (BA) در بهبود کیفیت و به تاخیر انداختن پیری گل ها و برگ های سوسن هیبرید اورینتال رقم ’بلادونا‘ پژوهشی به صورت فاکتوریل اسپیلت پلات و 5 سطح (0، 25، 50، 75، 100 پی پی ام) بنزیل آدنین و با سه تکرار و در دو مرحله محلول پاشی، مرحله اول (آغاز غنچه دهی) و مر حله دوم (قبل از رنگ گیری غنچه) و اندازه گیری صفات در دو روز هفتم و دوازدهم پس از برداشت انجام شد. گل ها در دو مرحله، آغاز غنچه دهی و قبل از رنگ گیری گل ها در مرحله غنچه محلول پاشی شد ند. از آب مقطر به عنوان تیمار شاهد استفاده شد. صفاتی مانند ماندگاری گل ها، میزان پراکسیده شدن لیپیدها در روزهای هفتم و دوازدهم پس از برداشت در گلبرگ ها و برگ ها و میزان کاروتنوییدها در روزهای هفتم و دوازدهم پس از برداشت در گلبرگ ها اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که محلول پاشی با 100 پی پی ام BA در مرحله قبل از رنگ گیری غنچه های گل بیشترین تاخیر را در پیری گل و برگ در مقایسه با تیمار شاهد داشته است. میزان پراکسیده شدن لیپیدها در برگ و گلبرگ در تیمار 100پی پی ام BA به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کمتر بود، در مقابل کاروتنوییدها در گلبرگ در تیمار 100پی پی ام BA بیشترین و در شاهد کمترین میزان بود. نتایج این پژوهش نشان داد که بنزیل آدنین با حفظ پایداری باعث بهبود کیفیت و افزایش ماندگاری گل سوسن می شود.
    کلیدواژگان: بنزیل آدنین، پراکسیده شدن لیپید، پیری گلبرگ و پیری برگ، کاروتنوئید
  • نادر معینی، محمدرضا داداشی*، سلمان دستان، ابولفضل فرجی صفحات 65-83

    این آزمایش با هدف ارزیابی نظام های کاشت ارقام محلی برنج در مزرعه های پژوهشی واقع در شهرستان های نکا، ساری و بابل طی سال های 1396 و 1397 اجرا شد. آنالیز داده ها بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با دو عامل انجام شد که در آن نظام های کاشت پرنهاده، رایج منطقه، در حال گذار به ارگانیک، ارگانیک و کم نهاده به عنوان عامل اول و ارقام سنگ طارم، طارم محلی و طارم هاشمی برنج به عنوان عامل دوم بودند. نتایج نشان داد بیشترین میانگین تعداد خوشه برنج در متر مربع در هر دو سال متعلق به نظام کاشت پرنهاده بود. بالاترین شاخص خوابیدگی میانگره چهارم در تیمار نظام کاشت پرنهاده و رایج برای رقم سنگ طارم حاصل گردید. بیشترین عملکرد شلتوک در هر دو سال در نظام های کاشت پرنهاده و رایج تولید شد. حداکثر میزان جذب فسفر دانه، شاخص برداشت نیتروژن، شاخص برداشت پتاسیم و قوام ژل در نظام های کاشت پرنهاده و رایج بدست آمد. بیشترین کارایی تبدیل دانه در سال اول متعلق به نظام کاشت رایج (72/83درصد) و در سال دوم متعلق به نظام کاشت در حال گذار به ارگانیک (75 درصد) بود. مقدار دمای ژلاتینه شدن دانه های برنج در هر دو سال در نظام کاشت رایج حداکثر و در نظام های کاشت کم نهاده و ارگانیک حداقل بود. با توجه به یافته ها، می توان بیان کرد نظام های کاشت پرنهاده و رایج منجر به افزایش عملکرد کمی و نظام های کاشت در حال گذار و ارگانیک منجر به افزایش جذب عناصر و بهبود صفات مرتبط با پخت دانه ارقام برنج شدند که رقم سنگ طارم نسبت به دو رقم دیگر برتر بود.

    کلیدواژگان: آمیلوز دانه، برنج، زراعت ارگانیک، شاخص خوابیدگی، بوم نظام شالیزار
  • اکرم محمودی، مهراب یادگاری*، بهزاد حامدی صفحات 84-99
    کودهای زیستی نقش بارزی در افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی دارند. در این تحقیق اثرات کاربرد ورمی کمپوست و نیز کودهای پرمصرف نیتروژن و فسفر بر صفات مورفولوژیکی مانند ارتفاع گیاه و تعداد گره و نیز عملکرد کمی و کیفی اسانس گیاه نعناع فلفلی بررسی گردید. این پژوهش به صورت گلدانی در شرایط مزرعه ای بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال 1396 اجرا شد. سطوح تیماری ورمی کمپوست (مصرف و عدم مصرف طبق توصیه کارخانه سازنده)، کودهای نیتروژن و فسفر (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) در مرحله تهیه بستر به خاک گلدان ها اضافه گردیدند. نتایج بدست آمده، نشان دهنده اثرگذاری معنی دار تیمارهای مورد استفاده بر صفات مورد ارزیابی بود. بیشترین اجزای موجود در اسانس (بیش از 70 درصد) شامل ترکیبات آلفاپینن، لیمونن، ایزومنتون، منتول، 1و8 سینیول، و منتون بود. در مقایسات میانگین ها، تیمار کاربرد ورمی کمپوست و کاربرد کود نیتروژن و فسفر (هرکدام یکصد کیلوگرم در هکتار)، بالاترین مقادیر صفات مورفولوژیکی از جمله ارتفاع گیاه و تعداد گره و همچنین بالاترین کمیت و کیفیت اسانس را ایجاد نمود. به نظر می رسد که کاربرد ورمی کمپوست موجب افزایش صفات مورفولوژیکی و به تبع آن میزان و اجزای سازنده اسانس گیاه شد.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، منتول، منتون، کود زیستی، کود شیمیایی
  • منصوره کشاورزی، سعید میرزایی، مسعود احمدی افزادی* صفحات 100-115
    میوه سیب (Malus × domestica Borkh.) هم به صورت مصرف تازه و هم در تولید محصولات فرآوری شده کاربرد فراوانی دارد. عموما محصول برداشت شده پس از یک تا چند ماه انبارداری وارد بازار می شود که این باعث اهمیت محافظت محصول در مقابل بیماری های پس از برداشت (به خصوص در کشاورزی ارگانیک) شده است. یکی از این بیماری ها کپک آبی (Penicillium expansum) است که به دلیل گسترش بالا و تولید ماده سرطانزای پاتولین از اهمیت شایان توجه ای برخوردار است. در این تحقیق تاثیر اسپری پاشی تنظیم کننده های رشد اسید آبسزیک، اسید سالیسیلیک، متیل جاسمونات، بتا آمینوبوتیریک اسید و اسید کربوکسیلیک روی این بیماری در 10 رقم سیب مورد بررسی قرار گرفت. آلودگی مصنوعی روی میوه ها با استفاده از سوسپانسیون قارچ ایجاد و سپس نمونه ها با تنظیم کننده های رشد با غلظت های متفاوت اسپری شدند. صفات فنولوژیکی مانند سفتی میوه و درجه نرم شدگی میوه ها در حین انبارداری و سطح آلودگی اندازه گیری شدند. داده های پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل با دو عامل رقم و تنظیم کننده رشد در قالب طرح کاملا تصادفی با بسته نرم افزاری R مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاکی از وجود تفاوت معنی دار بین ارقام برای فاکتورهای مورد بررسی بود. علاوه بر متیل جاسمونات، اسید سالیسیلیک و بتاآمینوبوتیریک اسید بیشترین اثر بازدارندگی را روی این بیماری نشان دادند. تاثیر دو تنظیم کننده رشد اسید آبسیزیک و کربوکسیلیک اسید نیز بسته به رقم متفاوت بود و در بعضی از تیمارها هیچ گونه تاثیر معنی داری نشان ندادند. نتایج این تحقیق می تواند در مطالعات به نژادی برای شناخت بهتر مکانسیم مقاومت در این گیاه مورد استفاده قرار گیرد و همچنین به درک بهتری از ارتباط این مواد با پاسخ های فیزیولوژیک و در نهایت ایجاد مقاومت به بیماری در سیب کمک نماید.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد، سیب، فیزیولوژی، کپک آبی، مقاومت
|
  • Ali Asghar Hatamnia *, Rabie Sharifi Pages 1-9

    This study was conducted to investigate antioxidant compounds contents and antioxidant activity of three Amygdalus haussknechtii genotypes in the natural habitat of Ilam Province. Total phenolic content was measured using Folin–Ciocalteu method and antioxidant activity was estimated by two methods, namely DPPH (2,2-diphenyl- 1- picrylhydrazyl) and nitric oxide radical scavenging. High- performance chromatography was used for quantitative estimation of the phenolic compounds. Results showed that antioxidant activity of leaf extract of H3 genotype was significantly higher than that of H1 and H2 genotypes. The high antioxidant activity can be attributed to higher total phenolic and flavonoid contents, so that high correlation coefficient was observed between total phenolic content and DPPH and nitric oxide radical scavenging, R = 0.902 and R= 0.806, respectively. Analyzing the phenolic compounds by HPLC method indicated that catechin, sinapic acid, quercetin, and apigenin were found in H3 genotype. Also, apigenin compound was observe in all three investigated genotypes. Generally, the results suggested that leaf extract of H3 genotype with high phenolic and flavonoid content and antioxidant activity can be presented as a source of natural antioxidant and used in pharmaceutical industries.

    Keywords: Amygdalus Haussknechtii, antioxidant activity, HPLC, leaf, phenolic compounds
  • Reza Sharifi Asl *, Mahnaz Jasemi Manesh, Mohammad Mirzaie Haydari Pages 10-22
    Salinity is a major environmental stress, reducing growth and yield of a wide variety of crops all over the world. The present study assessed effects of humic acid and salinity stress on the growth and some physiological responses of wheat in a pot experiment. The layout was 4×4 factorial experiment in RCBD design with salinity stress levels and humic acid concentrations as main factors in Ilam University during 2016. Treatments were the combination of four levels of salinity stress including stress-free conditions (irrigation by distilled water), and 4, 8, and 12 dS/m NaCl and four concentrations of humic acid including 0 (as a control), 50, 100, and 150 mg/l. The statistical analysis showed that salinity stress and humic acid application had significance effects on the morphological, physiological, and biochemical parameters of the wheat plants. Salinity stress imposed negative effects on plant growth and productivity. Under salinity conditions, growth parameters and yield attribute, relative water content, and chlorophyll reduced, but electrolyte leakage and antioxidant enzyme activity increased. Application of humic acid significantly increased plant growth parameters, chlorophyll content, and antioxidant enzyme activity, and decreased electrolyte leakage content. The highest salinity tolerance was obtained with 150 mg/l humic acid application. In general, results showed that the application of humic acid through affecting physiological parameters decreased adverse effects of salinity stress on the wheat plants.
    Keywords: Catalase, Chlorophyll, peroxidase, folic acid, Sodium chloride
  • Mahbobeh Zarooshan, Ahmad Abdilzade *, Hamid Reza Sadeghipour, Pooyan Mehrabanjoubani Pages 23-38
    Salinity stress is one of the factors that threatens the growth and yield of corn. The effects of silicon or nanosilicon on salinity alleviation have been reported in some plants. The effects of foliar application of silicon (inorganic and nanopatricle) on mitigation of the effects of salinity stress on some photosynthetic and biochemical parameters were studied in corn. Experiments were conducted in a completely randomized design with factorial arrangement in a pot culture. The first factor was salinity at two levels including 0 and 100 mM NaCl and the second factor was silicon at three levels including control (without silicon) and 2 mM potassium silicate and 2 mM nanosilicon (SiO2). Under salinity stress, the fresh and dry weights of shoots and roots, the chlorophylls and carotenoids contents, and the amount of soluble protein decreased significantly compared to the control. In contrast, the amount of hydrogen peroxide and malondialdehyde increased in these plants. Also, the photosyntheic rate and water use efficiency of plants decreased under salinity. The application of silicon and nanosilicon improved the growth of plants under salinity and increased the photosynthetic rate and the amount of photosynthetic pigments. In addition, severe reduction in transpiration under silicon application compared to nanosilicon resulted in the increased water use efficiency in this treatment. Silicon application also increased the activity of soluble peroxidase enzyme in plants under salinity, a result which was not observed with nanosilicon application. This resulted in a further decrease in hydrogen peroxide and lipid peroxidation of plants under salinity treated with silicon compared to nanosilicon, which showed a further decrease in oxidative stress in this treatment. These findings indicated that stress reduction and growth improvement of the plants under salinity with silicon application were more than the treatment with nanosilicon.
    Keywords: NaCl stress, Nanosilicon, Oxidative stress, Photosynthesis, silicon
  • Mohammed Hossein Aminifard *, Homeyra. Homeyra, Hassan Bayat, Ali Reza Samadzade Pages 39-52

    In order to investigate the effect of biopotasse and iron sulfate on antioxidant activity and biochemical characteristics of fenugreek under drought stress conditions, a factorial experiment was conducted as split plot based on randomized complete block design with three replications in 2017. Treatments included drought stress (normal irrigation as non-stress and irrigation in early growth for 14 days as drought stress) as the main factor and biopotasse (0 and 5 kg. ha-1) and iron sulfate (0 and 1.5 per thousand) as sub-factors biofertilizer. Results showed that the effect of drought stress, biopotasse, iron sulfate, and their interaction were significant on anthocyanin and phenolic compounds and flavonoids so that the highest amount of anthocyanin in fenugreek was obtained from 5 kg biopotasse treatment per hectare and 1.5 per thousand iron sulfate in drought stress conditions while the lowest amount was recorded in control treatment under stress conditions. Also, in drought stress, phenolic compounds, and flavonoids increased in fenugreek, as the highest amount of total flavonoid was achieved under drought stress conditions and 5 kg ha-1 biopotasse and 1.5 per thousand iron sulfates. The interaction of drought stress and iron sulfate was significant on the antioxidant activity of the plant, as the highest antioxidant activity (62.8%) was obtained in drought stress and iron sulfate treatment. Also, the highest amount of total carbohydrate in fenugreek was obtained under drought stress conditions and in 5 kg biopotasse treatment, and the lowest trait was obtained under non-stress conditions. Results showed that the highest total chlorophyll content of fenugreek was observed in non-drought stress conditions and 5kg .ha-1 biopotasse and iron sulfate 1.5 per thousand. Based on the findings, drought stress played an important role in increasing phenolic compounds, flavonoids, anthocyanin, and soluble sugar contents of fenugreek and biopotasse biofertilizer and iron sulfate improved biochemical characteristics of the plants.

    Keywords: Biochemical characteristics, Carbohydrate, Fenugreek, Secondary metabolites
  • Reyhane Arefnia *, Abdolah Hatamzadeh, Mahmood Ghasemnezhad Pages 53-64
    In order to evaluate the effect of pre-harvest spray with Benzyladenin (BA) on improving flower quality and delaying flower and leaf senescence in Lilium oriental, a study was carried out as a spilt plot factorial experiment where 5 levels of Benzyladenin (0, 25, 50, 75, and 100 ppm) with three replications and two stages of spraying (budding start and before dyeing buds). Assaying the traits were done in seventh and twelfth two-days after harvest. The flowers were sprayed at two stages, budding and before flowering in the bud stage. Distilled water was used as control. Characteristics such as flower shelf life and lipid peroxidation in petals and leaves on seventh and twelfth days after harvest and carotenoids contents of petals on seventh and twelfth days after harvest were measured. Results showed that spraying with 100 ppm BA at the beginning of flower pigmentation was more effective in delaying senescence in flowers and leaves as compared to the control. Lipid peroxidation in leaves and flowers treated with 100 ppm BA application was significantly lower than the control. In contrast, carotenoid content of flowers sprayed with 100 ppm BA was higher and the lowest values were found in the control. In total, it was found that BA maintains stability by improving the quality and prolonging the flowers’ survival.
    Keywords: Benzyladenin, Carotenoid, Flower senescence, Leaf senescence, Lipid peroxidation
  • Nader Moeini, MOHAMMAD REZA DADASHI *, Salman Dastan, Abolfazl Faraji Pages 65-83

    This experiment was conducted with the aim of evaluating the planting systems of local rice cultivars in the research paddy fields located in Neka, Sari and Babol during 2017 and 2018. Data analysis was done based on a factorial experiment in a complete randomized blocks design where planting systems including conventional, high-input, transition to organic, organic, and low-input were chosen as the first factor and cultivars including ‘Sang Tarom’, ‘Tarom Mahalli’, and ‘Tarom Hashemi’ served as the second factor. Results demonstrated that the highest mean number of panicle per m2 in both years belonged to the high-input system. The highest fourth internode lodging index was obtained at interaction of high-input and conventional system with ‘Sang Tarom’. The maximum paddy yield in both years was produced in high-input and conventional systems. The highest grain phosphorous uptake, nitrogen harvest index, potassium harvest index, and gel consistency were achieved in high-input and conventional systems. The highest grain milling efficiency in the first year belonged to the conventional system (72.83%), but in the second year, it belonged to the transition to organic system (75%). Gelatinization temperature in both years was maximum in the conventional system while it was minimum in the low-input and organic systems. Regarding the findings, it can be stated that high-input and conventional systems resulted in increase of quantitative yield, but organic and transition to organic systems led to an increased NPK uptake and improvement of the grain baking related traits.

    Keywords: Grain amylose content, Lodging index, Organic farming, Paddy field ecosystem, Rice
  • Akram Mahmoodi, Mehrab Yadegari *, Behzad Hamedi Pages 84-99
    Biological fertilizers play a significant role in increasing the quantitative and qualitative yield of medicinal plants. In this research, the effects of vermicompost as well as nitrogen and phosphorous fertilizers were investigated on morphological traits such as height of plant and number of nod and quantitative and qualitative functions of peppermint essential oil. A factorial study was conducted as a pot experiment under the field conditions in a completely randomized design with 4 replications in 2017. Vermicompost treatment levels (consumption and non-consumption according to the manufacturer's recommendation) and nitrogen fertilizers and phosphorus (0, 50, 100, and 150 kg ha-1) were added to the  pot soils early at planting stage. The most essential components in the essential oil (more than 70%) were Alphapinene, Limonene, Izomenton, Menthol, 1, 8 Cineol, and Menton. Analysis of variations showed significant effectiveness of the treatments. Comparison of means suggested that the best treatments were application of vermicompost and nitrogen and phosphorus (100 kg. ha-1) that improved the morphological traits such as plant heights and number of nod and also the quality and quantity of essential oils. It seems that vermicompost increased morphological traits and consequently the amount and components of essential oil of the plant.
    Keywords: Biological fertilizer, Chemical Fertilizer, Medicinal plant, menthol, Menton
  • Mansureh Keshavarzi, Saeid Mirzaei, Masoud Ahmadi-Afzadi * Pages 100-115
    Apple (Malus × domestica Borkh.) is one of the most economically important crops which is widely used either as fresh fruit or as processed foods. Apple fruit is usually introduced to the markets after a storage period of several months. This makes it important to protect fruits against the post-harvest diseases specially in organic production. Blue mold (Penicillium expansum) is one of these diseases, which due to spreading very fast in storage and producing a carcinogenic compound, called patulin, is of particular importance. In the present study, the impact of methyl jasmonate, abscisic acid, salicylic acid, beta-aminobutyric acid, and carbocyclic acid sprayed was investigated on blue mold. Apple fruits of 10 cultivars were surface sterilized and inoculated with spores of fungus, and then were treated with the plant growth regulators. The fruit firmness, softening rate and lesion decay were evaluated. Data were analyzed in a factorial design with two factors i.e., cultivar and plant growth regulator in a completely randomized design in R software package. The impact of hormones was significant on controlling the blue mold, and three plant growth regulators, methyl jasmonate, salicylic acid, and beta-amino butyric acid had the greatest inhibitory impact on the disease. Carboxylic acid and abscisic acid had contradictory impacts on different cultivars, and did not result in significant impacts in some cultivars. The results of this study can be used in the breeding programs in order to help better understand plant disease mechanisms. They can also be applied as a practical method to control blue mold in apple.
    Keywords: apple, blue mold, physiology, Plant growth regulator, Resistance